al 30 jaarMarktleider voor ISOLEREN met PUR
alt='isolation-pur'

Blog

Isolatieschaarste – Bestel tijdig uw isolatie bij Isotrie

Auteur: Isotrie

alt='isolatieschaarste'

(MV 11/5/2017) Naar aanleiding van de mediaberichten over isolatieschaarste, tekorten aan isolatiemateriaal en technische werkloosheid in de sector, informeren wij dit bij Isotrie nu (nog) niet het geval is.  Wacht niet te lang. Nu is het dus nog hét moment om uw isolatieproject bij Isotrie in te plannen.

Er is momenteel voornamelijk een schaarste van isolatieplaten in kunststof op basis van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR). Het gaat dus niet om glaswol, minerale wol en andere isolatiesystemen die niet met die stoffen worden gemaakt.

Wat is de reden van deze materiaalschaarste?

Niet alleen zijn bouwers en verbouwers steeds meer bezig met het goed isoleren van hun woning, onder andere om de doelstelling van het Energierenovatieprogramma 2020 te halen. Ook kampt de isolatiesector ook met het probleem dat door een samenloop van omstandigheden er enorme schaarste is ontstaan in de belangrijkste grondstoffen PUR en PIR.

Het grote probleem is dat de grondstoffen voor de isolatie wereldwijd maar door enkele producenten worden geproduceerd. Door een reeks incidenten in het buitenland eind 2016, kan er minder PUR en PIR geproduceerd worden. Enkele fabrieken zijn uitgevallen.  Zo was er een explosie en een brand bij BASF in Ludwigshafen, Duitsland, een chemisch incident bij Wanhua in China en is er -om onbekende redenen- een tijdelijke productiestop bij Huntsman in ons land. De bouw van nieuwe productie-eenheden loopt grote vertraging op.  Een nieuwe productielijn van BASF in Duitsland en een nieuwe vestiging van Dow Chemicals in Saudi-Arabië, maar die bouw heeft grote vertragingen opgelopen. De vraag overstijgt het aanbod, daardoor is een krapte ontstaan met prijsstijgingen tot gevolg.

Lees meer over de tekorten aan isolatiemateriaal

alt='isolatieschaarste' alt='isolatieschaarste' alt='isolatieschaarste'

Terug naar Blog