al 30 jaarMarktleider voor ISOLEREN met PUR
alt='isolation-pur'

Blog

Wist je dat PUR perfect is om een BEN-woning te isoleren?

Auteur: Isotrie

alt='ben-woning'

(MV 14/12/15) Voor een BEN-woning moet je woning voor elk gebouwdeel minstens bepaalde isolatiewaarden halen.  Belangrijk voor een BEN-woning is dat de woning een volledig “gesloten jasje” dient dragen, de isolatie dient zonder onderbreking door te lopen van de fundering tot de nok van het dak.

Minder dikke isolatielaag nodig voor hetzelfde rendement

Met een gemiddelde lambdawaarde van 0,026 W/mK doet gespoten pur beter dan de meeste andere isolatiematerialen. Het grootste voordeel van gespoten vloerisolatie is ongetwijfeld de uitstekende isolerende werking en perfecte afsluiting.

Terwijl isolatieplaten steeds bovenop de chape geplaatst moesten worden, moet er bij gespoten pur vloerisolatie geen uitvullaag voor de leidingen voorzien worden. De isolatie zelf zorgt voor een naadloze inkapseling van de buizen, uitvullaag én isolatielaag tot in de kleinste hoekjes. Bij het werken met gespoten pur isolatieschuim is dus minder vloerdikte nodig. Zeker als het gaat om renovatie en de hoogte van bijvoorbeeld de deuropeningen een belangrijke rol speelt, een groot voordeel.

Geen koudebruggen

Dank zij gespoten pur isolatie heb je geen koudebruggen of warmteverlies. Koudebruggen zijn plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of op elkaar aansluit. Via koudebruggen ontsnapt heel wat warmte naar buiten, en komt de koude naar binnen. PUR zorgt ervoor dat de BEN-woning zonder onderbreking doorloopt. Belangrijk is hierbij de keuze voor een erkend en ervaren isolatiebedrijf zo ben je zeker van toepassing met kennis van zaken.

BEN-woning staat voor “Bijna-EnergieNeutraal”

Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Voor overheidsgebouwen geldt deze verplichting vanaf 2019. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Zowel voor nieuwe als voor bestaande gebouwen zijn er mogelijkheden. Er moeten ook nieuwe aanvaarde methoden worden ontwikkeld om de bestaande Vlaamse woningen zonder isolatie en vaak zelfs zonder spouwmuur binnen tien jaar op een doordachte, efficiënte en betaalbare manier veel energiezuiniger te maken. Vaak voorkomende knelpunten en problemen zijn het belang van luchtdicht bouwen, de aanwezigheid van koudebruggen en de na-isolatie van bestaande muren.

Eisen voor BEN-gebouwen

Een BEN-woning of BEN-appartement moet een E-peil hebben van E30 of lager en voldoen aan specifieke eisen voor

    • thermische isolatie (U-max en K-peil)
    • netto-energiebehoefte voor verwarming
    • risico op oververhitting
    • ventilatie
    • minimumaandeel hernieuwbare energie

Het Vlaams Energieagentschap heeft een lijst gemaakt van alle eisen waaraan een BEN-woning of BEN-appartement moet voldoen. Als een nieuwbouw of herbouwde woning aan al die eisen voldoet, is de woning of appartement ‘BEN’. Ook voor een BEN-school of BEN-kantoor gelden er specifieke eisen, onder meer E-peil van E40 of lager.

Premies en voordelig krediet

Voor een BEN-woning krijgt u onderstaande voordelen, die in totaal kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro. Dit dankzij premies, een e-peilpremie en korting op de onroerende voorheffing. Ook is er een koppeling aan premies zoals de spouwmuurisolatiepremie. Eveneens bieden sommige banken extra voordelig bouwkrediet aan.

Meer over BEN

De meeste bijna-neutraal gebouwen krijgen de helft of meer van hun energie uit het net, om dezelfde hoeveelheid om andere momenten te gebruiken. Gebouwen die een overschot aan energie produceren worden “energie-plus gebouwen” en gebouwen die iets meer energie produceren zijn “bijna-energieneutrale gebouwen” Een bijna-neutraal gebouw onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig isolatie, aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Als je deze aspecten goed toepast worden op een woning spreken we van een BEN woning. Om echter een certificaat te ontvangen zijn er een aantal aanvullende eisen en aandachtpunten.

De Europese Commissie heeft strikte doelstellingen ingesteld met betrekking tot de energie-normen voor gebouwen: tegen het einde van 2021 alle nieuwe gebouwen in alle EU-lidstaten zijn verplicht te voldoen aan de ‘bijna-energieneutrale’ normen. De bedoeling van de richtlijn van de Europese Unie is in wezen om het energie-efficiëntie niveau van gebouwen te verhogen.  Een bijna-neutraal gebouw, ook wel bekend als een BEN woning is een gebouw met nul netto energieverbruik, betekent dat de totale hoeveelheid energie die wordt gebruikt door op jaarbasis ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid hernieuwbare energie. Deze gebouwen zullen dus de hoeveelheid broeikasgassen niet verhogen in de atmosfeer. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur, elke maand opnieuw. Maar wie het beter doet dan de huidige epb-verplichtingen, wordt extra beloond.

BEN-eisen

BEN-gebouwen (nieuw of renovatie) verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

De Vlaamse Regering legde op 29 november 2013 vast welk E-peil gebouwen in 2021 moeten halen, om te beantwoorden aan het BEN-niveau:

Meer over BEN?  www.energiesparen.be/BEN of vraag advies aan een van onze isolatie-experts.

Terug naar Blog